četvrtak, 17. maj 2018.

Goran Vesić: Danas Evroliga, sutra Liga šampiona

Fajnal for Evrolige je najveći košarkaški događaj na svetu ove godine, ako se izuzme NBA, ali i jedan od najvećih sportskih događaja ove godine posle Svetskog prvenstva u Rusiji. Za Beograd je ovaj završni turnir važan zato što mi poslednje četiri godine pokušavamo da jednom godišnje imamo jedno veliko takmičenje, rekao je u intervjuu za list „Politika” gradski mendžer Goran Vesić.

– Imali smo Evropsko prvenstvo u vaterpolu, dvoransko u atletici, pa u futsalu, sada je završni turnir Evrolige, a dogodine Evropsko prvenstvo za košarkašice – rekao je Vesić uoči ovog velikog sportskog događaja u „Štark areni”, gde će se četiri kluba boriti za naziv najboljeg na kontinentu.

Odgovarajući na pitanje zašto je važno da Beograd organizuje velika sportska takmičenja u kontinuitetu, on kaže da postoji nekoliko razloga.

– Pre svega zbog razvoja tog sporta, jer svaki takav događaj najviše popularizuje taj sport. Drugo, zbog imidža grada jer grad se promoviše u direktnim televizijskim prenosima. Fajnal for će biti direktno prenošen u više od 200 zemalja, nekoliko stotina miliona ljudi će u raznim fazama gledati utakmice, svuda će se videti da je to u Beogradu, videće se naši promotivni spotovi. To je dobro za razvoj turizma, ali i za investicije. Da bi neko inevstirao u neki grad ili zemlju, mora o njima da ima dobro mišljenje. Ovaj događaj doprinosi da se poboljša sportska infrastruktura – rekao je Vesić i dodao da Arena nikad ne bi bila završena da nije bilo Evropskog prvenstva 2005. godine. 

On je dodao da je mala arena završena prošle godine zbog jednog drugog takmičenja. Sada će Arena dobiti medijsku kocku koju bi teško dobila da nema Fajnal fora, a slično je bilo i sa Univerzijadom i FINA kupom kada su renovirani bazeni. 

Gradski menadžer je najavio da se očekuje oko 15.000 turista, uglavnom iz Turske, Španije, Rusije i Litvanije.

– Turisti iz Turske i Rusije su inače brojni kod nas, samo od januara do marta imali smo 22 odsto više turskih turista i 30 odsto noćenja više. Beograd će otkriti i turisti iz nekih drugih zemalja, kao Litvanci kojih će biti oko 3.000. To je šansa da otvorimo još jedno novo tržišt, jer ovaj Fajnal for ima više efekata koji prevazilaze granice sporta – istakao je Vesić.

On je naglasio da će se ulaganje u ovaj sportski događaj višestruko isplatiti.

– Nije nam bilo skupo da platimo „ulaznicu” 2,25 miliona evra, jer samo od prodaje loža Grad Beograd će imati milion evra, a tu je i porez na šest miliona evra, koliki je Evroligin prihod od prodaje ulaznica. Kad uzmete 15.000 turista, prosek njihovog boravka u Beogradu je četiri noćenja, što znači ukupno 60.000 noćenja. Ako to pomnožite sa 300 evra, koliko prosečni turista ostavi u Beogradu, dobićete 18 miliona evra. Ovaj iznos će se u Beograd sliti najdirektnije. To, naravno, neće sve otići gradu, ali će zaraditi hoteli, kafići, šoping molovi... Tu je i niz propratnih manifestacija. Nama je danas gradska slava. Velika litija ide ulicama grada, pa će turisti moći da upoznaju i deo naše tradicije i istorije – rekao je Vesić.

Akcija dovođenja Fajnal fora u Beograd započela je još 2014. godine kada smo bili domaćini završnog turnira Aba lige, istakao je Vesić.

– Tada smo gospodin Siniša Mali i ja pozvali direktora Evrolige Đordija Bartomeua i prvi put istakli da Beograd želi da organizuje Fajnal for. Rekao nam je – videćemo – ali i da ima gradova koji su na čekanju. Posle toga smo se borili da dovedemo Fajnal for. Tu su nam dosta pomogli košarkaški trener Boža Maljković, novinar Vladimir Stanković, a kada je u pitanju Skupština grada, veliki doprinos dali su tadašnji sekretar za sport Slavko Gak i član Gradskog veća Dragomir Petronijević – kazao je Vesić.

Odgovrajući na pitanje šta možemo da očekujemo posle „Evrobasketa 2019” za košarkašice, Vesić je rekao da je Beograd sportska prestonica Evrope.

– Borićemo se za nova takmičenja tako što ćemo poboljšati transport i infrastrukturu. Nadam se da ćemo uskoro imati i nacionalni stadion koji bi nam dao mogućnost da se kandidujemo za organizaciju finala Lige šampiona u fudbalu ili Lige Evrope. Nema bolje promocije za grad od sportskih takmičenja. Kad bi neko izračunao vrednost pi-ar tekstova koji će se širom sveta pojaviti o Beogradu za vreme Fajnal fora, to bi vredelo čitavo bogatstvo – naveo je on.

Govoreći o dvorani „Aleksandar Nikolić”, gradski menadžer je rekao da se ona nalazi u postupku legalizacije. 

– Verovali ili ne, ta dvorana je nelaglna iako je otvorena pre 45 godina. Kada je legalizujemo, dobićemo dozvolu za proširenje na skoro 10.000 mesta. Treba nam jedna prava košarkaška dvorana sa tim kapacitetom – naglasio je Vesić.

Na pitanje za koga će da navija, gradski menadžer je rekao za Real zbog Luke Dončića.

– Takvog igrača nisam video koji može da igra sve od jedan do pet i sve igra uspešno. Naravno da ću pratiti i Fenerbahče zbog Željka Obradovića, Dangubića i Kalinića, ali ću ipak navijati za Luku – istakao je Vesić.